Bancile romanesti, profit mai mare in acest an

bani-lei-

Pe langa cresterea cursului BNR, si bancile romanesti se bucura de un profit mult mai mare, realizat doar intr-un prim trimestru al acestui an,  in comparatie cu cel de anul trecut.

Bancile romanesti se bucura, in prezent, de un profit mult mai mare, realizat in primul trimestru al acestui an, un profit ce se prezinta mai ridicat ca tot cel acumulat pe parcursul anului 2013. Astfel, in primul trimestru din acest an, bancile romanesti se mandresc cu un profit in valoare de 589 milioane lei, in crestere fata de cele de la sfarsitul lunilor februarie si ianuarie, care nu depaseau 462 milioane lei, respectiv 290 milioane lei. Datele BNR confirma rezultatul pozitiv, prezentat intr-o suma totala de 498 milioane lei, rezultat din castigul suplimentar de 100 milioane lei, pe parcursul a doar trei luni.

Reducerea valorii activelor sistemului bancar din primele trei luni a fost una semnificativa, ajungand la 352 miliarde lei, in comparatie cu cele 362 miliarde lei, de la sfarsitul anului trecut. In septembrie 2012, bancile romanesti reusesc sa scoata un profit de 373 miliarde lei, insa activele bancare incep din nou sa sufere de o scadere.

La sfarsitul lunii martie a acestui an, rata creditelor neperformante ajunge la 22,26%, in scadere, comparativ cu lunile februarie si decembrie 2013, in care aceasta ajunge la un  procentaj de 22,52%, respectiv 21,87%.

Fata de luna decembrie 2013, in care indicatorul de solvabilitate indica valoarea de 15,02%, acesta creste la 15,90%, provizioanele creditelor neperformante ridicandu-se la 44,6 miliarde lei, in crestere fata de sfarsitul anului 2013, in care acestea nu depaseau 44,2 miliarde lei.

Cu o scadere de pana la 71 de unitati, dintr-un total de 5492 de sucursale bancare, prezente la sfarsitul anului trecut, reteaua de unitati bancare beneficiaza in prezent de 5421 de sucursale.

In acest moment, bancile romanesti sufera de o scadere oarecum importanta in ceea ce priveste numarul total de angajati, acesta ajungand la doar 58.192, fata de anul trecut, in care numarul salariatilor din industria bancara ajungea la 58.612.


CEO www.drcredit.ro

Trackbacks/Pingbacks

  1. Dobanda overnight, in scadere, aproape de zero | DrCredit - Discutii, solutii, idei - 23 iunie 2014

    […] langa profitul bancilor romanesti, un alt subiect isi face loc spre dezbatere, cel al dobanzii interbancare, oferite de catre banci […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.