BCR pierde procesul, privind clauzele abuzive din contractele de credit

 

avocat

Daca de creditul fiscal ai aflat ultimele noutati, o alta veste importanta pare sa trezeasca interesul clientilor BCR.

BCR pierde procesul irevocabil la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu privire la clauzele abuzive din contractele de credit. Solutia definitiva vine ca urmare a deciziei din acest an, anuntata tot de aceeasi instanta, in urma careia s-a decis faptul ca dobanda de referinta variabila a bancii, mentionata, in acea perioada, in contractele de credit, reprezinta o clauza abuziva. Explicatia acestei clauze sta tocmai in imposibilitatea bancii de a scadea dobanda, ci doar de a o ridica. Victoria ii apartine lui Munteanu George Daniel, care, in 2008, semneaza contractul de credit cu BCR, realizand abia apoi dobanda abuziva pe care acesta ar fi avut-o de platit.

Astfel, BCR pierde procesul privind clauzele abuzive din contract, insa instanta decide ca aceasta sa negocieze cu clientul o noua dobanda, si nu eliminarea sau inlocuirea acesteia, cum era de asteptat, dupa decizia anterioara, luata de catre instanta inferioara. Cu toate acestea, se pare ca BCR contesta decizia luata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, printr-o contestatie in anulare.

Ca raspuns a deciziei irevocabile, avocatul BCR sustine ca aceasta a fost luata in urma unei erori materiale, prin faptul ca, in proces, a fost mentionata doar cresterea dobanzii variabile a bancii, si nu fluctuatia acesteia, dovada fiind statistica pusa la dispozitia Inaltei Curti si aflata la dosar.

Mai mult decat atat, explicatia venita din partea avocatului clientului (Gheorghe Piperea), pentru care BCR pierde procesul, sta in infirmarea erorii judiciare luata in calcul de catre judecatori, considerand-o irelevanta in luarea deciziei. Hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie se bazeaza pe fapte concrete, si care constau in demonstrarea prezentei elementelor obiective ale bancii pe piata financiara, favorabile doar propriei sale politici financiare.

Acest mecanism de modificare a bancii, de a scadea sau de a creste dobanda dupa bunul plac, este motivul pentru care BCR pierde procesul in mod irevocabil, respingandu-se, asadar, orice contestatie in anulare, venita din partea avocatului BCR.

 


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.