Creditele de consum, revenire dupa doi ani de scaderi

credite

Daca  BCR iese in pierdere, nu acelasi lucru il putem spune despre creditele de consum, al caror crestere pare sa fie una insemnata.

Creditele de consum isi fac din nou simtita prezenta, dupa o perioada de stagnare de doi ani de zile. O dovedeste luna martie a acestui an, luna in care romanii s-au hotarat sa paseasca din nou pragul bancilor. Declarata ca cea mai optima perioada in ceea ce priveste creditele imobiliare in moneda nationala, luna martie a acestui an arata si revenirea indrazneata, pe plus, a creditelor de consum.

Cu o crestere de 15% in cazul creditelor acordate persoanelor fizice, volumul acestora se pare ca a reusit sa creasca cu mai mult de jumatate, respectiv, 56%.

Dupa o lunga perioada de timp, de doi ani, in care soldul acestora a scazut in fiecare luna, situatia referitoare la creditele de consum pare sa se fi indreptat, cu toate ca, conform spuselor brokerilor de asigurari, jumatate dintre acestea reprezinta refinantari.

Luna martie a fost luna in care peste 2500 de romani s-au hotarat sa ia credite imobiliare in lei, valoarea acestora  ajungand pana la 420 de millioane de lei, urmand ca imprumuturile aprobate sa ajunga la impresionanta suma de 4,5 miliarde, o cifra cu nivel dublu, in comparatie cu situatia anului trecut.

Cu o valoare a imprumuturilor de 100 de milioane de lei intr-o luna, creditele de consum in lei, au reusit sa reprezinte peste 40% din valoarea finantarilor acordate de catre bancheri. Explicatia acestei cresteri sta in urma trecerii programului Prima Casa , in mod exclusiv, in lei, un alt motiv reprezentand scaderea dobanzilor creditelor in moneda nationala, unele dintre acestea ajungand chiar si pana la 10%.

Astfel, sectorul imobiliarelor, dar si cel care priveste creditele de consum, reusesc sa aduca impreuna o oarecare colaborare mai apropiata intre intreprinderi si banci, pentru un mod de cooperare reciproc, in schimbul unei separari care, pana nu demult, parea sa domine acest aspect.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.