Dobanda overnight, in scadere, aproape de zero

32206euro-1

Pe langa profitul bancilor romanesti, un alt subiect isi face loc spre dezbatere, cel al dobanzii interbancare, oferite de catre banci intre ele.

Dobanda overnight, sau dobanda interbancara overnight, pe care bancile o ofera intre ele, atunci cand vine vorba de depozite, scade aproape de zero, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a introdus ratele negative ce privesc depozitele acceptate de la institutiile de credit, la inceputul lunii iunie.

Scaderea pana la aproape de zero a indicatorului EONIA (Euro Overnight Index Average) trage un semnal de alarma, in sensul in care bancile nu vor avea parte, cel mai probabil, de dobanda acordata imprumuturilor pe piata interbancara.

Dobanda overnight impinge costurile imprumuturilor catre o scadere semnificativa, acest fapt datorandu-se, in principal, deciziei luate de catre Banca Centrala Europeana, la inceputul lunii iunie, o masura caracterizata prin reducerea la -0,1% a dobanzii depozitelor institutiilor de credit, menita sa stimuleze intr-un mod cat mai pozitiv finantarea economiei, indepartand, totodata, primejdia deflatiei.

Cu o medie de 0,19% pe an, indicatorul EONIA reuseste, recent, sa scada, pana la  0,01%. In ceea ce priveste dobanda overnight, cea mai ridicata inregistrare a indicelui EONIA, cunoscut ca unul dintre cei doi indici de referinta pentru piata monetara din zona euro, a avut loc in luna aprilie, a anului 2011, luna in care maximul de record ajunge la 5,75%.

Dobanda overnight mica are capacitatea de a determina costuri mult mai scazute atunci cand vine vorba de imprumuturi in zona euro, atat pentru companii, cat si pentru populatie, in general.


CEO www.drcredit.ro

Trackbacks/Pingbacks

  1. BCR, oferta pentru clientii nemultumiti | DrCredit - Discutii, solutii, idei - 27 iunie 2014

    […] Dobanzii interbancare overnight i se alatura ofertele Bancii Comerciale Romane, oferite clientilor care pana nu demult au decis sa cheme banca in judecata. […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.