„ElectoRata” – pro sau contra

In ultima vreme suntem bombardati de stiri, comentarii, pareri pertinente sau impertinente, legate de „gaselnita” maritului nostru Guvern care propune ca unica varianta de crestere a consumului, aceasta „ELECTORATA”.
Am scris-o cu litere mari deoarece, vrem nu vrem, poate fi asimilata mitei electrorale. Ca este asa, sau ca nu este, niciodata nu vom sti care este adevarul gol-golut, doar ca noi vom fi echidistanti sub acest aspect – nu prea mai suntem interesati de partea electorala – umorul celebrului Constantin Tanase este mai prezent ca oricand in oricare clipa pe care o traim cu sloganul: „Pleac-ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii”.
Aproximativ 900.000 de semeni de-ai nostri care au rate la banci (indiferent de tipul creditului aflat in derulare) vor avea posibilitatea, la cerere, sa solicite bancilor de la care au contractat imprumuturile reducerea la jumatate a ratelor lunare (dar nu mai mult de 500 de ron) pentru o perioada de 2 ani de zile, urmand ca pentru inca alti 2 ani de zile (in perioada 2016 – 2018), Guvernul sa suporte prin reducerea impozitului pe venit (nu mai mult de 200 ron pe luna), o parte din dobanda platita suplimentar, dobanda generata de prelungirea termenului de scadenta a imprumutului.

Conditiile cerute pentru a beneficia de aceasta masura sunt:
– venit lunar de sub 1.600 ron/luna (nefiind publicata ordonanta la data publicarii articolului, nu stim inca daca este venit net sau brut, daca se califica si cei care au venituri altele decat cele salariale sau de pensie);
– sa nu fi avut la data depunerii cererii, restante mai mari de 90 de zile la plata creditului;
– sa fie vorba despre un imprumut deja contractat la data publicarii Ordonantei;
– sa fie exprimata dorinta de a beneficia de efectele Ordonantei printr-o cerere depusa la banca finantatoare.

O privire de ansamblu asupra conditiilor arata o limitare a celor care pot beneficia de aceasta masura, limitare generata de venituri si de dorinta.
Apare intrebarea fireasca de ce beneficiaza doar cei care au venit lunar de pana la 1.600 ron si nu toata lumea care are credite? Initiatorii masurii spun ca pana la acest prag, impactul bugetar din perioada 2016 – 2018 este minim sau chiar nesesizabil. Trebuie sa-i credem pe cuvant, noi neavand instrumentele necesare sa putem emite pareri asupra acestui impact. Sa fie vorba si despre echitate sociala? Fireste, o societate democratica trebuie sa aiba grija de toate paturile sociale care o compun, iar cei in nevoie sprijiniti, ajutati, „trasi” la liman. Pe acelasi principiu, unde sunt masurile care sa vina in sprijinul antreprenorului roman, cel care sustine o buna parte din Bugetul de Stat, „vaca de muls” pentru care se bat toate partidele sa-i ajunga la ugere. Sa ne facem ca am uitat de multiplele esecuri ale oricarui partid de oricare orientare cand au ajuns la „carma” si sa revenim in zilele noastre.
„ElectoRata” poate fi privita din mai multe unghiuri si nu „suna” toate la fel de bine, chiar daca a fost prezentata ca o masura „win – win”. Experienta ne-a invatat ca nu exista un astfel de rezultat pentru nici-o masura, deoarece legea firii spune ca profitul dintr-o parte este echivalent cu o pierdere in cealalta parte. Cum bancile si statul nu vor pierde, e de la sine inteles de ce parte se afla castigul si de ce parte se aduna pierderile.
O simpla cautare pe goagal si descoperim ca la un venit brut de 1.600 ron, impozitul datorat statului este de aproximativ 185 ron. Hopa, matematica elementara spune ca pana la 200 ron ar mai trebui vreo 15 ron. Simplu ca buna ziua, bugetul va fi construit luand in calcul cei 200 ron pentru ca sa existe o marja de risc de 7-8%. Sau poate se pregateste o majorare a impozitului pe venit!!!
Se evita a se afirma clar si raspicat – Oameni buni si patrioti, va multumim ca in perioada de boom economic ati contribuit la cresterea PIB-ului prin creditele contractate intretinand consumul, dar reducerea se aplica doar la RATA creditului nu si la dobanda aferenta. Cine achita rate si se uita cat de cat pe planul de rambursare observa usor ca din suma lunara achitata la banca, RATA reprezinta 25-30% din suma, iar diferenta este dobanda.
Ca sa fim mai pe inteles, la o plata lunara de 500 de ron pe luna doar cu 150 – 200 ron scade imprumutul, diferenta de 300 – 350 de ron fiind dobanda. Coincidenta intre sume??? 200 ron rata din capital, 200 ron facilitatea fiscala, 185 ron impozitul pe venit.
Apare intrebarea daca nu cumva masura este o mana de ajutor data bancilor care nu mai au cui sa dea credite? Cu siguranta ca este, deoarece prelungirea cu 2 ani a termenului de rambursare echivaleaza pentru banca cu un imprumut nou acordat, purtator de dobanda, deci de castig. Cine plateste dobanda? Umilul personaj care s-a imprumutat sperand la o viata mai buna.
Daca tot ne batem in piept ca avem grija de acest umil personaj de ce tinem ascunsa in sertar Legea falimentului personal? Oare nu pentru ca aceasta ar aduce grave prejudicii financiare bancilor? Sau de ce nu sa aplica genul acesta de masura si persoanelor juridice, sau generalizand, tuturor celor care s-au indatorat la banci indiferent de venit, apartenenta politica, sex, culoarea pielii, religie?
In Romania, Guvernul se declara social-liberal, dar de 2 ani de zile masurile liberale palesc in fata celor sociale. Orice om normal din tara asta cred ca ar prefera un Guvern care sa imbine optim tendintele sociale cu cele liberale, mergand pe principiul ca pentru a avea ce culege intai trebuie sa semeni.

„Orice inceput are un sfarsit, cum orice sfarsit inseamna un nou inceput”


CEO www.drcredit.ro

3 Responses to “„ElectoRata” – pro sau contra”

 1. Jenny
  12 martie 2014 at 16:29 #

  Asteptam lamuriri si mai ales punerea ei in practica. Pentru cei care au probleme cu plata ratelor poate fi considerata o gura de oxigen bine venita in aceasta perioada in care banii sunt putini, foarte putini.

 2. inpureincon
  24 martie 2014 at 20:53 #

  In ultimul timp nu a mai „aparut” nimic despre ElectoRata. Tacere peste tot, a fost „acoperita” de alte subiecte aparute si care suscita atentia tuturor. Nu ne facem griji, subiectul se va „reaprinde” in apropierea alegerilor. Nu stiu daca la cele mai apropiate, dar cu siguranta in preajma celor prezidentiale.

 3. drcredit
  25 martie 2014 at 13:53 #

  Subscriu acestei idei. ElectoRata nu a decedat, este doar trecuta un pic pe sine secundare. Va intra triumfal in gara exact la timp cat sa poata incepe aplicarea ei la momentul oportun.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.