Insomnia, tulburare a somnului, tratata in functie de varsta

insomnie_02_579e4838c7

Pe langa prezenta E-urilor din alimente, un alt factor deosebit de important tine sa afecteze sanatatea: insomnia.

Insomnia, deseori frustranta si problematica, poate avea, in cele mai multe cazuri, urmari destul de semnificative asupra sanatatii, punandu-si amprenta in special pe starea psihica, dar si pe starea fizica. Cu toata ca o astfel de tulburare a somnului apare si se manifesta in functie de varsta, nu este recomandata neglijarea acesteia, ci dimpotriva, specialistii recomandand tratarea insomniei inca de la primele aparitii. Ceea ce nu este stiut foarte bine este faptul ca insomnia poate fi declansata de diferite cauze, fiecare dintre ele diferind de la o varsta la alta.

Spre exemplu, in jurul varstei de 20 de ani, aparitia insomniei este putin probabil sa se intample, datorita bunei functionari ale metabolismului. Insomnia la o varsta ca aceasta nu trebuie sa fie una ingrijoratoare, factorii declansarii fiind unii superficiali, ca stilul de viata haotic, rezultat in urma multiplelor iesiri in oras, din timpul noptii, mancatul tarziu, sau invatatul la orele tarzii din noapte. Pentru evitarea aparitiei insomniei la o varsta atat de frageda, este recomandata eliminarea alimentelor grase, servite in timpul cinei, cat si a bauturilor sau produselor alimentare cu un continut ridicat de cofeina.

La 30 de ani, organismul incepe deja sa secrete din ce in ce mai putina mealtonina, cunoscuta ca acel hormon produs de glanda pineala, cu timp de actiune pe parcursul intregii noptii. Aceasta are rolul de a asigura un somn linistit, setand ceasul bilologic, de unde si concluzia ca ora cea mai potrivita de somn este ora 22.00. O ora mai tarzie declanseaza implicit insomnia, ceasul biologic fiind complet bulversat, influentand, in majoritatea cazurilor, aparitia sincopelor in somn, cunoscute ca acele stari permanente  de adormire si trezire din timpul noptii. Odata cu varsta de 30 de ani, este vital ca doza de melatonina sa fie refacuta, iar acest lucru se poate realiza prin introducerea in alimentatie a consumului de struguri, banane, rosii, porumb, orz sau ovaz.

Dupa varsta de 40 de ani, insomnia este deja declansata de un dezechilibru hormonal, prin lipsa producerii cantitatii suficiente de estrogen si progesteron, hormoni responsabili de prezenta unui somn linistit, efectele lipsei acestora provocand, la randul lor, stres, nervozitate si oboseala psihica. Pentru tratarea insomniei la o varsta ca aceasta, este indicat sfatul medicului, care nu va intarzia, prin prescrierea unor medicamente, cu efect pozitiv asupra unei nopti lipsite de griji.

La 50 de ani, insomnia este produsa de manifestarile premenopauzei si menopauzei, datorita deficitului de estrogen, ce pot incuraja aparitia bufeurilor, tulburarilor afective si cognitive.

Dupa varsta de 55 de ani, insomnia poate fi declansata de prezenta unor boli deja instalate in organism, ca afectiunile cardiace, pulmonare, tumori, interventii chirurgicale, afectiuni endocrine sau stari de depresie, indiferent ca sunt unele mai accentuate sau ocazionale.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.