Programul Prima Casa, pe cale de disparitie

prima casa

Daca despre creditul bancar oferit in functie de venit, am vorbit, o noutate pe piata creditarii tine sa inlature programul Prima Casa, un program guvernamental, care, pana acum, s-a bucurat de un real succes.

Programul Prima Casa a ajuns sa fie oarecum invins de creditele imobiliare in lei, datorita dobanzilor vizibil egale, singurul avantaj al programului ramanand cel al avansului minim din piata, de 5%. Se pare ca fondurile alocate programului Prima Casa vor fi complet epuizate pana la toamna, astfel ca propunerile pentru creditele ipotecare standard, extrem de avantajoase, au inceput deja sa curga din partea bancilor.

Pregatite deja pentru disparitia de pe piata a programului Prima Casa, bancile prezinta un produs standard, creditul Habitat, de la BRD, in care avansul minim nu depaseste 5%. Astfel, programul Prima Casa incepe deja sa fie inlocuit cu acest credit Habitat, de la BRD, cu un avans minim, obtinut in conditia in care se ofera o alta garantie.

Mai exact, in cazul in care alte rude ca bunicii sau parintii pot contribui la acesta garantie cu apartamentul lor, sansa obtinerii unui credit in valuta sau in lei, in care dobanda este una fixa, pe o perioada de sapte ani, cu un avans minim de doar 5%, creste semnificativ. Avansul minim de 5% presupune achizitionarea unei locuinte prin garantarea imprumutului de la BRD cu un alt apartament aflat in proprietatea ta, o alta optiune fiind apartamentul aflat in proprietatea unei terte persoane.

Dobanda anuala efectiva (exprimarea procentuala al unui cost total al unui credit) pentru imprumutul in lei, practicata de banca, nu depaseste 5,75%. Renuntarea la imprumuturile in valuta, de pe piata creditarii, permite BCR-ului sa sustina disparitia produsului Programul Prima Casa, prin simplul fapt ca acesta nu mai este necesar.

Mai mult decat atat, vanzarile de credite ipotecare standard au ajuns sa fie la egalitate cu cele oferite de programul Prima Casa, astfel ca implicarea statului prin produs nu mai este una necesara sau de actualitate.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.