Scumpirea politelor de raspundere civila nu se lasa fara efect nici in reteaua de distributie si vanzare a companiilor de asigurari, care prezinta costuri aproape duble fata de practicile europene.
Reteaua de distributie si vanzare pune companiile de asigurari in postura de a plati de la 7% pana la peste 40% din incasari, mai exact, din valoarea primelor brute, aflate la companiile locale de asigurari.
Conform ultimelor date centralizate, venite din partea a patru mari asiguratori, costurile cele mai semnificative sosesc din partea companiilor ce au ca principal domeniu de activitate vanzarea politelor de asigurari generale, in situatia in care costurile asigurarilor de viata pot scadea si sub 10%. Doar in anul trecut, asiguratorul Generali inregistreaza o pondere de 36%, in timp ce pentru Omniasig costurile scad pana la un procentuaj de 34%, cazului Gothaer revenindu-i o scadere de pana la 25%.
Reteaua de distributie si vanzare ajunge astfel la o medie a costurilor pe piata locala de pana la 40%, un nivel al Romaniei aproape dublu fata de practicile europene, unde media costurilor ajunge la doar 20-25%. Aflat in prezent ca liderul pietei in ceea ce priveste asigurarile de viata, ING Asigurari are si el parte de cheltuieli de distributie de 7%, din primele brute subscrise. Atat costurile distributiei directe, cat si costurile distributiei indirecte reprezinta o reala problema in industria de asigurari, astfel ca, urmatorul plan este caracterizat de reglementarea acestora, masura fiind incurajata si de asiguratori, care sustin ca este una mai mult decat benefica.
In ceea ce priveste reteaua de distributie si vanzare a anului trecut, costurile puteau ajunge chiar si pana la 50%, din primele subscrise in anumite situatii, dat fiind faptul ca asiguratorul Generali prezenta costuri cu reteaua de distributie si vanzare, din incasari, de 49%. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) confirma prezenta unei structuri deficitare a societatilor din Romania, o structura care se cere a fi modificata, in cazul in care se doreste eficientizarea afacerii.
Mai mult decat atat, piata este nevoita sa isi optimizeze cat mai rapid reteaua de distributie si vanzare, atat cu privire la costuri, cat si in eficientizarea contractelor, marketing-ului si publicitatii realizate, aceste actiuni fiind cu tarie sustinute de catre presedintele ASF, Misu Negritoiu.
Comentarii recente