Salariul minim creste cu 50 lei, de la 1 iulie 2014

salariu-portofel

In situatia in care clientii BCR sunt nemultumiti, o majorare de salariu este intotdeauna binevenita, iar acest fapt se va adeveri incepand cu 1 iulie 2014.

Salariul minim brut pe tara garantat, stabilit pentru anul 2014 creste de la 850 la 900 lei, incepand de la 1 iulie. Majorarea stabilita de Guvern la sfarsitul anului trecut este valabila pentru un program de lucru complet , de 168 de ore in medie, lunar, aceasta crestere reprezentand, totodata, 5,357 de lei pe ora. De aceasta majorare se vor bucura pana la 966.405 salariati, aici fiind inclusi 281.542 bugetari si 684.863 dintr-un sector concurential. O situatie oarecum diferita fata de luna ianuarie, in care salariul minim brut pe tara crescuse cu 50 lei pentru 804.225 de salariati.

In ciuda majorarii aplicate, salariile medii din mediul privat creste cu doar 3,3 %, neschimband intr-un mod semnificativ salariile acordate la nivel national. Mai mult decat atat, salariul minim din Romania, de aproximativ 200 euro, cu doar putin peste, se afla pe locurile codase, Bulgaria situandu-se pe ultimul loc, cu un salariu minim de 158 de euro. Nu acelasi lucru se poate spune si despre Germania, care, incepand cu 2015, salariul minim valabil pentru toate categoriile de salariati, in valoare de 1.445 euro/luna,  este unul impresionant fata de restul statelor emergente ale Uniunii Europene.

Salariul minim brut pe tara garantat, de 900 lei, aduce dupa el anumite implicatii, prima dintre acestea fiind cresterea contributiilor la stat pe care angajatorii sunt nevoiti sa le plateasca, aici fiind incluse contributia pentru asigurarile sociale, contributia pentru fondul de Somaj, contributia pentru fondul de concedii si indemnizatii, contributia la sigurarile sociale de sanatate, cat si contributia la fondul de boli profesionale si accidente de munca.

Cresterea valorii in ceea ce priveste costurile amenzilor de circulatie contraventionale face si ea parte din implicatiile cresterii salariului minim cu 50 lei, un punct-amenda reprezentand 10% din salariul minim pe economie, astfel ca acesta va ajunge de la 85 la 90 lei. In ceea ce priveste activitatile desfasurate de zilieri, acestora nu li se va acorda mai putin decat salariul minim pe economie.

 


CEO www.drcredit.ro

Trackbacks/Pingbacks

  1. Valuta eliberata de BNR, folosita pentru rambursarea liniilor de finantare | DrCredit - Discutii, solutii, idei - 2 iulie 2014

    […] timp ce salariul minim se bucura de o usoara crestere, bancile se folosesc de valuta eliberata de BNR, pentru rambursarea […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.