Valuta eliberata de BNR, folosita pentru rambursarea liniilor de finantare

curs_valutar_bnr_25171500

In timp ce salariul minim se bucura de o usoara crestere, bancile se folosesc de valuta eliberata de BNR, pentru rambursarea liniilor de finantare.

Valuta eliberata de BNR, ajunsa la o valoare procentuala de 16%, de la 18%, este posibil sa foloseasca bancilor in rambursarea unor linii de finantare de la bancile-mama, cat si pentru acordarea creditelor in valuta, in situatia in care Banca Nationala Romana a oferit deja acestora suma de 500 de milioane de euro.

In functie de fiecare situatie in parte, valuta eliberata de BNR poate fi utilizata de catre unele banci pentru creditarea mai activa in valuta. Cu toate acestea, acest fapt nu pare sa deranjeze prea mult, in cazul in care creditarea in valuta se adreseaza viitorilor debitori sau celor deja existenti, ce nu pot fi afectati de riscul valutar, investitori straini sau exportatori.

Pe de alta parte, in conditiile date, incetinirea scaderii creditului in valuta, poate aduce intr-o situatie cat mai optimista datele cu privire la creditul total, valuta si lei. Conditiile monetare din zona euro, destul de relaxate in acest moment, reprezinta principalul factor in reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, un alt motiv pentru scaderea acesteia fiind nevoia asigurarii convergentei  RMO din tara noastra, in comparatie cu ECE.

Cu toate acestea, Romania continua sa prezinte niveluri extrem de ridicate ale rezervelor minime obligatorii din regiune. Pentru ca procesul de reducere in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii  sa aiba efect, este necesar ca acesta sa fie facut pas cu pas, intr-un ritm nu foarte alert, fiind insotit, in acelasi timp, de prezenta unei comunicari cat mai potrivite, pentru un minimum de transparenta a ratelor de dobanda.

Valuta eliberata de BNR si folosita pentru rambursarea liniilor de finantare nu ia in calcul scenariul conversiei anumitor sume in lei, pentru plasamente in titluri de stat. Este cunoscut faptul ca, inca de la inceputul lunii ianuarie, banca centrala s-a ocupat de reducerea ratelor RMO la lei, pana la 12%, cat si de ratele minime obligatorii la valuta, pana la 18%, fiind, astfel, eliberate lichidati in piata, in valoare de 4 miliarde lei, respectiv 500 milioane euro.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.