Banca Centrala Europeana aplica dobanzi negative la depozite

European-Central-Bank-headquarters-4

Scaderii CAS-ului cu 5%, i se alatura un subiect de asemenea important, cel al scaderii dobanzilor la depozite.

Banca Centrala Europeana (BCE) aplica, in premiera, o masura ce pare sa ia pe toata lumea prin surprindere. Este vorba despre reducerea dobanzii aferente facilitatii de depozit la un nivel negativ, respectiv de -0,10%.

Masura vine ca o bariera de protectie impotriva prevenirii in ceea ce priveste existenta unei perioade destul de insemnata, cu inflatie extrem de scazuta si cu o crestere a economiei nu foarte benefica. Urmarile deciziei luate de Banca Centrala Europeana inseamna ca, in loc de primirea dobanzii, cu privire la lichiditatile pastrate la banca centrala, bancile sunt nevoite acum sa participe cu o plata a dobanzii, pentru pastrarea sumelor mai mari de bani.

Prin aceasta decizie, Banca Centrala Europeana isi doreste sa incurajeze cresterea economica. Mai exact, in loc ca bancile sa isi tina sumele de bani la banca centrala, acestea pot incuraja cresterea numarului de credite acordate, a majorarile fiind valabile atat in cazul firmelor, cat si in cazul populatiei.

Dobanda politicii monetare, aplicata in resursele destinate bancilor, este si ea redusa, de la procentajul de 0,25% la cel de 0,15%. Aceasta se prezinta ca fiind unica in istoria nivelului minim acordat, o alta noutate in ceea ce priveste nivelul creditarii de urgenta, fiind faptul ca Banca Centrala Europeana aplica un nou prag al acestuia, respectiv, de 0,40%.

Banca Centrala Europeana caracterizeaza drept alarmanta scaderea inflatiei din tarile din zona euro, luna trecuta aceasta ajungand chiar si la 0,5%, din moment ce obiectivul BCE este de 2%.

In viitorul apropiat, nu este exclus ca banca centrala a zonei euro sa lucreze intens la cresterea economiei, iar acest fapt poate viza, de asemenea, noi masuri neconventionale, pe langa cunoscutele imprumuturi pe termen lung, in care se cere ca dobanzile scazute oferite bancilor sa fie transferate in credite.

Banca Centrala Europeana reprezinta prima banca, din cele patru banci centrale (Banca Angliei, Banca Japoniei si Rezerva Federala a SUA), care “indrazneste’’ sa adopte aceasta masura, cu scopul de a stimula cresterea economica, prin scaderea ratei dobanzii de la 0,25% la 0,15%.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.