E-urile din alimente, pericol major pentru organism

e-uri

Daca  zmeura  s-a dovedit a fi secretul tineretii vesnice, nu acelasi lucru poate fi spus si despre E-urile prezente in majoritatea produselor alimentare, cunoscute drept substante chimice nocive pentru sanatate.

E-urile sunt aditivii alimentari sau substantele chimice, deseori introduse intr-o gama diversificata de produse alimentare, cu scopul de prelungire a termenului de valabilitate, de a oferi un aspect mult mai placut sau de a imbunatati considerabil gustul acestora. Cu toate ca exista si tipuri benefice ale acestor aditivi alimentari, unii dintre ei fiind chiar recomandati a fi introdusi in alimentatie, E-urile sunt cunoscute mai degraba ca substantante nocive, si pe buna dreptate. E-ul inseamna testarea substantei  , pe o perioada de 6 ani si atestate la nivel European (E), de aici si denumirea.

Cu toate acestea, in timp ce E-urile inofensive nu reprezinta nici un fel de pericol asupra sanatatii organismului, exista tipuri de astfel de substante chimice care pot face ravagii, fiind, totodata, extrem de toxice si cauzatoare de boli grave, care cu greu pot fi tratate. Specialistii recomanda citirea cu atentie a informatiilor inscriptionate pe eticheta produselor si evitarea pe cat mai mult posibila a urmatorilor aditivi alimentari, considerati printre  cele mai periculoase E-uri:

Printre E-urile cele mai nocive, ce pot afecta intr-un mod grav sanatatea, se numara E 155, un colorant artificial, cu consecinte grave, in special in cazul persoanelor care sufera de astm, avand un efect cancerigen, provocand sensibilitatea tegumentelor. Acesta este depistat in special in produsele de cofetarie, si cu atat mai mult, in prajiturile pe baza de ciocolata.

E 315, cunoscut ca stabilizator de culoare, irita pielea si ochii, incetinind absorbtia vitaminei C, esentiala pentru sanatate, slabind, in acelasi timp, sistemul imunitar. Acesta este introdus in produsele congelate de carne si peste, cat si in bauturile carbogazoase.

E 385, un antioxidant  artificial, provoaca tulburari gastrointestinale, determinand tulburari ale metabolismului, impiedicand coagularea sangelui si incurajand aparitia crampelor musculare. Acesta este deseori introdus in carnea de peste, moluste, crustacee, sosuri, produse pe baza de oua si sucuri.

E 621, un potentiator de aroma cu efecte neurotoxice, provoaca senzatia de greata si varsaturi, arsuri la nivelul stomacului, migrene si dificultati ale aparatului respirator, cele mai grave efecte fiind declansarea unor boli grave, ca Parkinson sau Alzeihmer. Acesta poate fi oricand gasit in condimentele folosite pentru preparea supelor, piureurilor concentrate, in ketchup si sucuri.

E 1520 face si el parte din E-urile cele mai periculoase pentru sanatate, cu rol de indulcitor artificial, obtinut din petrol. Provoaca aparitia dermatitelor, problemelor cardiace, prezentand un efect neurotoxic si stari de depresie accentuate. Mai mult decat atat, substanta chimica este utilizata ca antigel pentru echipamentele auto,  insa si mai interesant este faptul ca introducerea acesteia este posibila si in produsele de cofetarie, popcorn si inghetata.


CEO www.drcredit.ro

Trackbacks/Pingbacks

  1. Insomnia, tulburare a somnului, tratata in functie de varsta | DrCredit - Discutii, solutii, idei - 7 iulie 2014

    […] langa prezenta E-urilor din alimente, un alt factor deosebit de important tine sa afecteze sanatatea: […]

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.