Reducerea CAS cu 5%, de la 1 iulie 2014

reducerea-cas

Daca pana acum detronarea brand-urilor a fost subiect de discutie pe buzele tuturor, o alta veste recenta pare sa bucure Romania, intr-o oarecare masura.

Reducerea CAS (contributii asigurari sociale) reprezinta ultima veste buna venita din partea ministrului de Finante, Ioana Petrescu. Aceasta masura este menita de a incuraja piata muncii, prin faptul ca ar exista posibilitatea ca aceasta sa puna la dispozitia firmelor o suma ce poate ajunge pana la 2,6 miliarde de lei, doar pe acest an. Cu aceasta suma, patronii firmelor pot da startul unui nou val de angajari, dar pot, totodata, majora salariile care pana acum s-au dovedit a fi unele deloc atractive.

Reducerea CAS aprobata recent de Fondul Monetar International (FMI) cere insa Guvernului masuri compensatorii privind asigurarea sustenabilitatii implementarii deciziei. In ceea ce priveste desfasurarea acestei masuri, se promite urmarirea eficienta a modului in care vor fi realizate veniturile bugetare. De asemenea, se va insista pe existenta garantiei in ceea ce priveste aparitia unui posibil gol, urmat de reducerea incasarilor in bugetul de asigurari sociale.

Mai mult decat atat, reducerea CAS a fost obtinuta datorita progreselor facute de Romania si observata foarte bine de reprezentatii FMI, care nu s-au ferit in a face o prezentare pozitiva a tarii, in ceea ce priveste cresterea economica, care a inceput sa fie suficient de atractiva pentru pietele financiare, cat si cresterea investitiilor  straine directe. Masura reducerii CAS-ului vine si din urma cursului puternic al monedei nationale din ultima perioada, cat si a ratelor de dobanzi scazute, indici care demonstreaza, fara nici o urma de indoiala, ca economia Romaniei avanseaza, fapt imbucurator pentru toata lumea.

Deficitul bugetar urmarit in acest an este de 2,2%, iar reducerea CAS prevede masuri compensatorii, urmate de noi taieri de cheltuieli, sau mai mult, aparitia de noi taxe. Reducerea CAS cu 5%, incepand de la 1 iulie 2014, va lua in calcul executia bugetara din primele cinci luni ale anului si va analiza, totodata, perspectivele cresterii economice si incasarile bugetului de stat.


CEO www.drcredit.ro

No comments

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.