Daca mazarea verde detine proprietati benefice organismului, zmeura este inegalabila in ceea ce priveste cantitatea de substante antioxidante, cu rol de protectie impotriva radicalilor liberi.
Zmeura, fructul de o culoare rosie vibranta, cu un gust fin si rafinat, reprezinta o importanta sursa de vitamine, minerale si antioxidanti, in compozitia acesteia fiind regasite cantitati semnificative de vitamina C, in proportie de 50% din necesarul din doza zilnica recomandata, cupru si 2% calciu din doza zilnica necesara organismului, magneziu, cat si vitamina A si fier, in proportii de pana la 4%. Specialistii recomanda consumul de zmeura, datorita numeroaselor beneficii pe care fructul le ofera organismului, dat fiind faptul ca o portie de 250 de grame contine doar 120 de calorii, 17 grame fibre, 27 grame carbohidrati, 13 grame de zaharuri, zero grame grasimi, zero mg colesterol, doar doua grame de proteine si zero mg sodiu.
Motive pentru care zmeura ar trebui sa faca parte din alimentatia zilnica sunt multiple, printre ele regasindu-se, in primul rand, efectul impotriva imbatranirii premature. Daca insa, acest lucru nu este posibil, specialistii recomanda, ca cel putin in perioada verii, consumul de zmeura sa faca parte din alimentatia zilnica, cu minimum 150 de grame. Conform studiilor stiintifice, cercetatorii sustin ca zmeura este un fruct extrem de bogat in substante antioxidante, fiind totodata inegalabil in aceasta privinta. Efectul antioxidant al zmeurii protejeaza organismul de radicalii liberi, ce duc la imbatranirea prematura a tesuturilor, aparitia ridurilor si degenerarea AND-ului.
Datorita continutului scazut de zaharuri, zmeura este recomandata si persoanelor cu diabet, la un consum zilnic de 150-200 de grame. Mai mult decat atat, zmeura este recomandata in curele indelungate, in special pe perioada verii, pentru stabilizarea glicemiei si stimularea pancreasului, prevenind, in acelasi timp, eventuale complicatii cardiovasculare, ce pot aparea la diabetici.
Bogata in potasiu, mangan, fier, magneziu si cupru, zmeura se dovedeste a fi un excelent ajutor in mentinerea controlului asupra tensiunii arteriale, cat si a pulsului cardiac. O cura cu zmeura, pe o perioada de 12 zile, de minimum 300 de grame, este recomandata si in cazul persoanelor care sufera de reumatism. Astfel, inflamatiile articulare sunt reduse, mobilitatea articulara fiind si ea din nou redata, acest fapt datorandu-se fenolului si acidului salicic din compozitia fructului.
Un consum de minimum 400 de grame de zmeura pe zi, pe o perioada de doua saptamani, poate face minuni in tratarea afectiunilor ca cele de astm, viroze respiratorii, alergii sau stari febrile, datorita “supradozei soc” de vitamina C administrata organismului, in proportie de 110%.
Trackbacks/Pingbacks
[…] Daca zmeura s-a dovedit a fi secretul tineretii vesnice, nu acelasi lucru poate fi spus si despre E-urile prezente in majoritatea produselor alimentare, cunoscute drept substante chimice nocive pentru sanatate. […]